Sahafname

Biz kitaplara dönelim. Güzel kitapları kurcalayalım, aklımız erdiğince. Doğan Hızlan üstadın geçen gün yazdığına göre son araştırmalarda durum, ne diyelim; sadece iç çekiyoruz. Hep aynı şeyleri okuyoruz, yazıyoruz. On sekiz yaş üstü bin kişi ile yapılan araştırmada ayda bir gün kitap okuma oranı % 11.2, her gün değil ayda bir gün. Günde 3 buçuk veya daha fazla saat televizyon izleyen kitlemiz yüzde 35 küsür. İnternet kullanma ise % 47 küsür. Akıllı telefon dahil mi? Valla sormak lazım.  

Neyse ki yukarıda kapağı görülen kitap elimize geçiyor. Derin nefes alıyoruz:

Sahafname köhne bir sahafın ( çıraklık tarihi 1978 – bugün 2018) toplam 40 yıllık serüveninde gördüklerinden, elinde kalanlardan ya da sattıklarından örnekler içeriyor. Kitap, belge, fotoğraf bizlere göre terapi malzemesi bazılarına göre ise çılgınlık… Sahaf torunu Acem Rıza Bey ” bu tür Bedii işlerle uğraşanlar asla yaşlanmaz ve bunamaz” derdi. Kitapsızlık her anlamıyla kötü bir haldir. “Vay kitapsız” sözü bu yüzden toplumumuzda acı bir ifadeyi belirtir. Sahafname cemaat-i kitapciyan’ın elzem kaynaklarındandır.

Diye bir not geliyor müellif Nedret başkandan. Bu hafta sonu okuma yüzdemiz 11lerden 20lere filan çıksın. TV izlemeyi de düşürürüz, 2 saate. E maçlar? Bir maça indirge kardeşim günlük, Allah Allah, ya da internet, feys, twitter zamanından kes.

Doğan Hızlan'ın makalesini okumak için lütfen tıklatınız
Shopping Cart
Scroll to Top