“Ebru, Türkiye’deki kültürel çeşitliliği görünür ve anlaşılır kılacak yeni bir dil arayışı. Attila Durak’ın merak, tutku ve yoğun emekle dolu yedi yıllık yolculuğundan doğan bu çalışmanın temel referans noktası, suda hayatı yansıtarak önümüze bin bir olanak çıkaran bir sanat türü olan ebru. Ebru sanatçısı, eserini suda yaratır, ardından kâğıda geçirir. Su ile kâğıdı yaratıcı bir şekilde bir araya getiren ebru, tarihsel akışı ve ‘geçici kalıcılığı’ aynı anda kavramsallaştırma olanağı sunar. Bir metafor olarak ‘ebru’, 21. yüzyıl başlarında kültürel politikanın yeni ve eski ikilemleri üzerinde düşünmek için sıkça kullanılan ‘mozaik’ gibi metaforlardan çok daha anlamlı bir alternatif olabilir.
John Berger’in önsözü ve bir dizi ufuk açıcı yazıyla beraber sunulan Attila Durak’ın çarpıcı fotoğrafları, merak, tevazu, özen ve saygıyı birbirine örerek farklı ritim ve tarzlarıyla suda geziniyor, rengârenk bir ebru yaratıyorlar. Ebru, bu fotoğraf ve hikâyelerde kendini gösteren kalıcı canlılık ve direngenliğe, akışkanlığa ve yürekli içtenliğe zihinlerimizi ve gönüllerimizi açmak için bir davet.”
•
Ebru: Kültürel Çeşitlilik Üzerine Yansımalar. Attila Durak. İstanbul: Metis Yayınları. 450 sayfa. Türkçe. 35 x 25 cm. Yayıncısının orijinal şömizli cildinde. Kondisyonu çok iyi.